Age of Empires II'de "Fast Castle" Nasıl Yapılır?




Herkese merhaba! Bu yazımızda geçen hafta Hey Gidi Günler serisinde hatırladığımız efsane oyun Age of Empires II ile devam edeceğiz ve nasıl "Fast Castle" yapılır yani Kale Çağı'na en hızlı nasıl geçilir onun yöntemlerinden birini göreceğiz.

Oyunun en önemli kilometre taşının Kale Çağı'na geçmek olduğundan şüphe yok. Kale Çağı'na geçildiğinde kale yapabiliyorsunuz ve bu çok büyük bir avantaj olmuş oluyor. Hal böyle iken Fast Castle taktiğinin işe yarar olduğunu düşünüyorum.



Öncelikle bu yöntemin denizsiz haritalar için geçerli olduğunu belirtelim. Oyuna başladığımız 3 işçi ile maksimum nüfusumuzu artırabilmek için hemen 2 tane ev yapmaya başlıyoruz o sırada da Scout Cavalry'mizi haritayı genişletmek için rastgele yerlere gönderiyoruz. Ev inşaatlarını bitiren işçilerimiz ile Town Center'ımızın yakınlarında konumlandırılan koyunları buluyoruz ve Town Center'ın dibine getirerek ilk koyunumuzu kesiyoruz.

ZAMANLAMA
İlk koyunu 6 işçi ile keserken 7. işçimizi en yakınımızda bulunan ağaçların en sık olduğu yerin dibine Lumber Camp yapmak için gönderiyoruz. 7. işçimiz Lumber Camp'i tamamladığı sırada diğer 6 işçi ilk koyunu bitirmiş olacaktır. Bu işlemlerin zamanlamasını iyi ayarlamak gerekir zira bu oyunda zaman kaybetmek pahalıya mâl olabilir. Odun kesmek için 4 işçimizi görevlendiriyoruz. Kalan işçiler 2. koyunu kesmeye başlayabilir.

Bundan sonra 1 işçimiz ile yine yakınlarımızda bulunan Wild Boar'a saldırıyoruz ve onu Town Center'ımızın dibine kadar gelmesini sağlıyoruz. İPUCU: Wild Boar'un sizi takip etmesi için 2 kez ok atmanız gerekiyor. Wild Boar da geldiğine göre kuzular ve Wild Boar'u ikişer işçi şeklinde küçük gruplamalar ile kesebilirsiniz. Tabii ki en önemlisi Wild Boar'dan alacağımız et miktarı.

Şimdi sıra Town Center'ın yakınında bulunan böğürtlenleri toplamaya geldi. Hemen 1 işçimizi bahsi geçen böğürtlenlerin yanına Mill inşası için görevlendiriyoruz. Böğürtlen toplamak için 4 işçi yeterlidir. Bu arada odun kesmeye için 1 işçi daha gönderebiliriz. Buraya kadar toplam işçi sayımız 15 olmalı.

Bu işlemleri aşama aşama yaparken unutmamamız gereken noktalar Scout Cavalry'mizi haritada gezdirmemiz ve maksimum nüfusumuzu kontrol etmemiz. Eğer nüfus kotanızı bitirmeye yakınsanız hemen ev yaparak zaman kaybını önlemelisiniz.

Kuzuları ve Wild Boar'ı bitiren emektar işçilerimizden 1-3 kadar işçimizi Farm yapmak için görevlendiriyoruz. İPUCU: Bu iş için canı az olanları seçmek mantıklı olacaktır.  Kalanları da 2. Wild Boar'u kesmek için görevlendiriyoruz. 2. Wild Boar için 9 yada 11 kadar işçi yeterlidir. Bu arada 3 işçi de ikinci Lumber Camp'i inşa ederek odun toplamalı. Bu Lumber Camp'i de ağaçların sık olduğu başka bir yere kurabilirsiniz.

Bu işlemleri güzel zamanlama ile uyguladıysanız şu an ikinci çağ olan Feodal Çağ'a geçme imkanınız olacaktır ancak şu an bunu yapmıyoruz. Feodal Çağ'a işçi sayımız 26 olmalı. İkinci Wild Boar'u bitiren işçilerin 3 tanesini altına, 4 tanesini varsa geyik kesmeye, kalanları da farm ve böğürtlene gönderiyoruz. Anlayacağınız üzere burada önemli nokta et kaynaklarından olabildiğince et toplamak.

Unutmamanız gereken bir başka nokta hızlı bir Fast Castle yapıyorsanız rakibinizin ataklarına da hazırlıklı olmanız gerekir. İPUCU: Bahsi geçen ataklarda bütün işçilerinizi Town Center'a çağırarak küçük ataklardan kurtulabilirsiniz zira hiç askerimiz yok.

İşçi sayımız 26 olduğunda Feodal Çağ'a geçebiliriz. Çağ atlama süresi boyunca bahsettiğimiz işlemleri uygulayarak et kaynaklarından yaralanabilrsiniz, yeni bir işlem yapmanıza gerek yok. Bu işlemleri güzel bir zamanlama ile yaparsanız kaynaklarınız yeterli seviyede olacağından Feodal Çağ'a geçtikten çok kısa bir süre sonra Kale Çağı'na da geçme imkanınız olacaktır. Kale Çağı'na geçme sürenizde ise ilk Barracks'ınızı, Blacksmith'inizi yapabilirsiniz. Ayrıca Kale Çağı'na kadar yapmamanız gereken geliştirmeleri de şimdi yapmaya başlayabilirsiniz.

PÜF NOKTALAR
Toparlamak gerekirse en önemli konular zamanlamaları iyi ayarlamak, nüfusu fazla artırmamak, işçilerinizi görevlendirirken gruplamaları iyi yapmak ve özellikle et kaynaklarından iyi yararlanmak. Bu anlattıklarımı bir özet niteliğinde olması adına yemek tarifine benzer bir görsel ile sizlerle paylaşıyorum.


Bu yazımızda Age of Empires II'de uygulayabileceğiniz yöntemlerden birisini anlatmaya çalıştım. Bu oyunda bunun gibi onlarca yöntem bulunuyor. Kale Çağı'nı beklemeden ilk çağda uygulayacağınız yöntemle bile bitirebilirsiniz veya Feodal Çağ'da başka bir yöntem uygulayabilirsiniz. Ya da yöntemlerden birini uygulamaya çalışırken başarısız olabilirsiniz. Çünkü Age of Empires gerçekten birçok değişkeni içinde barındıran bir oyun; harita, ırk, yöntemler.. Bunlar da bu oyunun efsane olmasında başlıca etken.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, iyi skorlar!

BERKAN TAYFUN

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

CS:GO'DA EĞLENCELİ 10 ATÖLYE HARİTASI

İnternet Ortamındaki 10 Efsane Flash Oyun