Gelmiş geçmiş en iyi 10 gerçek zamanlı strateji oyunu

XKareO'dan tüm oyun severlere merhaba! Bu yazımızda tüm zamanların en iyi 10 gerçek zamanlı strateji oyununu sizlere sunacağız. Sizlere de belki yeni bir oyuna/oyunlara başlama fırsatı çıkabilir. Liste tabii ki öznellik içeriyor, herkesin fikri farklı olabilir..

10 - DUNE II 


Türün babalarından olan bu oyun, 1992 yılında MS-DOS işletim sistemi için Westwood Studios tarafından piyasaya sürülmüştür. David Lynch'in 1984 yılındaki aynı isimli filminden ve Frank Herbert'in yine aynı isimli bilim kurgu romanından uyarlanmıştır. Amaç, Arrakis haritası üzerindeki bütün bölgeleri ele geçirmek ve tam hakimiyeti sağlamaktır.

9 - EMPIRE EARTH II 


Şimdilerde Rockstar New England olarak faaliyet gösteren Mad Doc Software'in 2005 yılında piyasaya sürdüğü oyun, yaklaşık 2 yıl sonra bir devam oyununa kavuştu. Ancak 3. oyun kötü bir devam oyunu idi.

8 - TOTAL ANNIHILATION 


Sonraları Dungeon Siege ile parayı kıran, fakat devamını bir türlü getiremeyen Chris Taylor’un devasa gerçek zamanlı strateji oyunu tarih sayfalarında önemli bir yere sahip: Total Annihilation 3D ünite ve kara grafiklerine sahip ilk gerçek zamanlı strateji oyunuydu. 

7 - COMMAND AND CONQUER : RED ALERT 2 

Yine bir Westwood Studios harikası olan Red Alert 2, hem eleştirmenlerden, hem oyunculardan çok pozitif tepkiler toplamıştı. Frank Klepacki’nin müziği de yine unutulmazdı. Oyundaki olaylar Hitler'in, Sovyetler tarafından bulunan zaman makinesi sayesinde 1924'de safdışı bırakılması ile başlar. Müttefik Kuvvetler'in agresif bir tavır takındığı Stalin liderliğindeki Sovyetler'e karşı Avrupa'yı savunduğu oyun, öncelikle bilgisayarlar için çıkmış olsa bile, ardından PlayStation'a da uyarlanmıştır. Ayrıca Red Alert I ve II, Guinnes Rekorlar Kitabı'ndaki 12 milyon ile en fazla satılan gerçek zamanlı strateji konumunu korumaktadır. 

6 - WARCRAFT III : REIGN OF CHAOS 

Warcraft III ile orklar ve insanların savaşına yaşayan ölüler ve gece elfleri eklenmiştir. Warcraft hikayesinde geçen yeni kahramanlar oyunda tek-kişilik moda eklenmiştir. Warcraft III: Reign of Chaos dünyada 4.5 milyon kopya satarak en çok satan oyunlar listesine girmiştir ve birçok kere yılın oyunu ödülünü almıştır. 

5 - WARHAMMER 40.000 : DAWN OF WAR 

Dawn of War II de çok iyiydi ama ilkinin etkisi ayrıdır. Şimdilerde görmemizin neredeyse imkansız olduğu bir şey ama, Dawn of War çıktığı sene “Senenin oyunları” listelerinde de baş göstermiş, bir iki ödül kapmıştı ki bunu 2004 gibi bir senede yapabilmiş olması kalitesinin göstergesidir.

4 - STARCRAFT 

1998’in gelmiş geçmiş en iyi oyun senelerinden biri kabul edilmesinin en büyük sebeplerinden biri de StarCraft’tır. Oyunun kendi kalitesi zaten su götürmez bir gerçek: Bu türe böyle bir hız enjekte etmek, olayları karmaşıklaştırmamış, sadece derinleştirmişti.Bu oyunu Windows 7 veya 8'de oynamak zor, sadece YouTube'dan nostalji yapmakla yetinebiliyoruz.. 

3 - COMPANY OF HEROES 

Ve geldik ilk 3'e. Bu üç oyunu az çok tahmin ediyorsunuzdur ancak yine de 1-2 kelam edelim. 
2006 senesinde PC ve Mac için piyasaya sürülen Company of Heroes, eğer oynamadıysanız, dışarıdan yerini hak etmiyor gibi gözükebilir.Serinin 2. oyunu ilki kadar güzel mi? Hayır değil ancak yine de serinin bitmemesi çok önem arz ediyor. 

2 - RISE OF NATIONS 

Görünüşü 1. sıradaki oyuna çok benzeyen oyun, bugün ne görsel dilinden, ne derinliğinden, ne de eğlencesinden tek bir gıdım bir şey bile kaybetmedi. Fazla anlatmaya gerek yok, biliyorsunuz mükemmel bir oyun. Bilgisayarımıza her format sonrasında kurduğumuz, her türlü arkadaşla iki üç el atabileceğimiz, ara ara yeni stratejiler denemek için kendi başımıza atabileceğimiz bir Rise of Nations var, bir de..

1 - AGE OF EMPIRES : THE CONQUERORS 

Yazarınız ben için Age of Empires II deyince akan sular durur. Hele bir de The Conquerors ise.. Oyunu geniş olarak 2 hafta önceki Hey Gidi Günler köşesi kapsamında incelemiştik. Sizi buraya yönlendirerek yazımızı bitirelim. 
İyi Skorlar! 

BERKAN TAYFUN 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CS:GO'DA EĞLENCELİ 10 ATÖLYE HARİTASI

İnternet Ortamındaki 10 Efsane Flash Oyun

Age of Empires II'de "Fast Castle" Nasıl Yapılır?